LABEL ROUGE KERSTKIP

INGREDIËNTEN

1 Label Rouge Hoevekip
750 g spruitjes
600 g gemengde kleine aardappelen (krieltjes,
truffelaardappel, roseval)
10 stoofperen
2 sinaasappel, 1 citroen, 1 mandarijn
300 g boter
150 g suiker
500 ml rode wijn
500 ml rode port
60 ml olijfolie
30 ml balsamicoazijn
85 g gedroogde veenbessen
45 g amandelschilfers
2 kaneelstokken
2 kruidnagels,
2 laurierblaadjes
4 steranijs
5 takjes tijm
5 takjes rozemarijn ,
3 takjes salie
5 g zout
3 g gekraakte peper

RECEPT

Stoofperen :
• Verwarm in een pan de rode wijn, rode port en suiker en meng goed tot de suiker is opgelost.
• Voeg de zestes van de citroen en 1 sinaasappel, steranijs, kaneelstokken, kruidnagel en twee laurierblaadjes toe. Laat alles even trekken.
• Schil de peren en voeg ze toe. Pocheer ze zachtjes gaar. Ze zijn gaar als je er makkelijk met een schilmesje door kan prikken. Laat afkoelen in het vocht.

Spruitjes :
• Verwarm de oven voor op 200 graden.
• Maak de spruitjes schoon, halveer ze en verdeel ze over een braadslede. Voeg 30 ml olijfolie, 35 g veenbessen, amandelschilfers, zout en de gekraakte peper toe en meng goed. Bak het geheel voor 15 minuten in de oven.
• Voeg de balsamicoazijn toe, roer goed en bak alles gedurende 5 minuten.

Kip :
• Verwijder twee takjes tijm, twee takjes rozemarijn en twee takjes salie. Hak 50g veenbessen fijn en voeg samen met de zestes van 1 sinaasappel toe aan de boter.
• Verwarm de oven op 180 graden. Gebruik een rubberen spatel om voorzichtig de huid van de borst los te maken. Neem de heft van de boter, verdeel dit nogmaals in twee en duw de boter tussen de huid en de filet aan weerszijden. Gebruik je vingers om alles glad te maken en gelijk te verdelen over de gehele lengte.
• Vul de kip met de tijm, rozemarijn, salie en de doorgesneden mandarijn. Smeer de kip in met de resterende boter. Kruid met peper en zout.
• Verdeel de aardappelen in een braadslede en roer de olijfolie eronder. Snijd aardappelen die te groot zijn en plaats de kip op de aardappelen. Bak de kip 30 min. per kg. Haal de kip uit de oven en pak ze in met zilverpapier. Laat gedurende 20 min rusten.

Afwerking :
Serveer de kip op de aardappelen en overgiet ze met de overgebleven vloeistof.

TIP VAN DE CHEF
Om de huid los te maken, begin aan de achterkant van de kip en werk voorzichtig naar voren, totdat de huid los is.